Skip to main content

Lista prihvatljivih poljoprivrednih proizvoda

Broj po Briselskoj nomenklaturi

Opis proizvoda

Glava 1

Žive životinje

Glava 2

Meso i ostali jestivi klanični proizvodi

Glava 3

Ribe, ljuskari i mekušci

Glava 4

Mleko i mlečni proizvodi; ptičija jaja; prirodni med

Glava 5

 

05.04

Creva, bešike i želuci od životinja (osim riba), celi ili u komadima

05.15

Proizvodi životinjskog porekla nepomenuti niti obuhvaćeni na drugom mestu; mrtve životinje iz Glava 1 ili 3, neupotrebive za ljudsku ishranu:

Glava 6

Živo drveće i druge biljke; lukovice, korenje i slično; sečeno cveće i ukrasno lišće

Glava 7

Povrće, korenje i krtole za jelo

Glava 8

Voće za jelo i jezgrasto voće; kore dinja i lubenica ili agruma

Glava 9

Kafa, čaj, začini, izuzev mate čaja (tarifni br 09.03)

Glava 10

Žitarice

Glava 11

Proizvodi mlinske industrije; slad i skrob; gluten; inulin

Glava 12

Uljano semenje i plodovi; razno zrnevlje, seme i plodovi; industrijsko i lekovito bilje; slama i stočna hrana

Glava 13

 

isključujući 13.03

Pektin

Glava 15

 

15.01

Jestiva svinjska mast i druge topljene svinjske masnoće; topljena živinska mast

15.02

Masnoće od goveda, ovaca ili koza; loj (ukljućujući „premier jus”) proizveden od tih masnoća

15.03

Stearin iz jestive svinjske masti, oleostearin i stearin iz

loja; ulje iz jestive svinjske masti, oleo-ulje i ulje iz loja, neemulgovani, nemešani niti na drugi način pripremljeni

15.04

Masti i ulja od riba ili morskih sisara, rafinisani ili nerafinisani

15.07

Stabilna biljna ulja, tečna ili čvrsta, sirova, rafinisana ili prečišćena

15.12

Masti i ulja životinjskog ili biljnog porekla, hidrogenizovani, rafinisani ili nerafinisani, ali dalje nepripremljeni

15.13

Margarin, mešavine ili preparati od masti i druge pripremljene jestive masnoće

15.17

Ostaci dobijeni pri preradi masnih materija i voskova životinjskog ili biljnog porekla

Glava 16

Prerađevine od mesa, riba, ljuskara ili mekušaca

Glava 17

 

17.01

Šećer od šećerne repe i šećerne trske, u čvrstom stanju

17.02

Ostali šećeri; šećerni sirupi; veštački med (pomešan ili nepomešan sa prirodnim medom); karamel

17.03

Melase, obezbojene ili ne

17.05(*)

Aromatiovani ili obojeni šećer, sirupi i melase (uključujući vanilin šećer ili vanilin), izuzev voćnih sokova sa dodatkom šećera u bilo kojoj proporciji

Glava 18

 

18.01

Kakao u zrnu, ceo ili lomljen, sirov ili pržen

18.02

Ljuske, kore, opne i ostali otpaci od kakaoa

Glava 20

Proizvodi od povrća, voća i ostalih delova bilja

Glava 22

 

22.04

Šira od grožđa, u fermentaciji ili kod koje je fermentacija zaustavljena na drugi način osim dodavanjem alkohola

22.05

Vino od svežeg grožđa, šira od grožđa kod koje je fermentacija zaustavljena dodavanjem alkohola

22.07

Ostala fermentisana pića (na primer, vino od jabuke, vino od kruške i medovina)

isključujući 22.08(*)

isključujući 22.09(*)

Etil-alkohol ili neutralni alkoholi, denaturisani ili nedenaturisani, bilo koje jačine, dobijeni od poljoprivrednih proizvoda navedenih u

Aneksu I, isključujući likere i druga alkoholna pića i složene alkoholne

proizovde (poznate kao „koncentrovani ekstrakti”) – za proizvodnju pića

22.10

Sirće i zamene sirćeta

Glava 23

Ostaci i otpaci prehrambene industrije; pripremljena hrana za životinje

Glava 24

 

24.01

Duvan sirov ili neprerađen, otpaci od duvana

Glava 45

 

45.01

Prirodna pluta, neobrađena, drobljena, granulisana ili mlevena; otpaci od plute

Glava 54

 

54.01

Lan, sirov ili prerađen, ali nepreden; kučina i otpaci od lana (uključujući i otpatke prediva i raščupane ostatke)

Glava 57

 

57.01

Konoplja (Cannabis sativa), sirova ili prerađena, ali nepredena; kučina i otpaci konoplje (uključujući otpatke prediva i raščupane ostatke)